Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
przechowywania w temp. 18-20oC przenieść do temp. 8-10oC. Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.
OGÓRKI KONSERWOWE
Składniki (na przygotowanie 1 litrowego słoja): ok. 0,8 kg ogórków, 450 ml wody, 150 ml octu 10%, 20 g soli (1 łyżka), 20 g cukru (1 łyżka).
Przyprawy:
2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kopru, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarna pieprzu czarnego, 2-3 ziaren ziela angielskiego.
Przygotowanie:
Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Tak przygotowanym - gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słoje szczelnie
przechowywania w temp. 18-20oC przenieść do temp. 8-10oC. Jeżeli chcemy przyspieszyć kwaszenie, należy odciąć końce ogórków.<br>OGÓRKI KONSERWOWE<br>Składniki (na przygotowanie 1 litrowego słoja): ok. 0,8 kg ogórków, 450 ml wody, 150 ml octu 10%, 20 g soli (1 łyżka), 20 g cukru (1 łyżka).<br>Przyprawy:<br>2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, kopru, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarna pieprzu czarnego, 2-3 ziaren ziela angielskiego.<br>Przygotowanie:<br>Ogórki ułożyć ściśle w słoju, przekładając przyprawami. Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Tak przygotowanym - gorącym roztworem zalać ogórki. Ogórki powinny być zawsze przykryte roztworem. Słoje szczelnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego