Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
do wysmarowania naczynia: 2 łyżki masła lub margaryny
Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Podawać z białym pieczywem. (2-4 porcje)

Kalafior w cieście
do wysmarowania naczynia: 2 łyżki masła lub margaryny<br>Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę i ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Podawać z białym pieczywem. (2-4 porcje)<br><br>&lt;tit&gt;Kalafior w cieście
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego