Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 51
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1997
żywności uznał, że wprowadzenie do bakterii genu oporności na ten antybiotyk stanowi "ryzyko, którego nie można zaakceptować". Bakterie pokarmowe znajdujące się w żołądkach zwierząt jedzących kukurydzę mogą bowiem przejąć gen oporności na ampicylinę, a nawet w pewnych wypadkach przekazać go człowiekowi. "Pieniądze grają najważniejszą rolę w sporze o rośliny transgeniczne" - zauważa komentator dziennika "Le Figaro". Giganty agrochemiczne przeznaczyły kolosalne kwoty na wprowadzenie do kukurydzy genu oporności na europejską gąsienicę i herbicydy. Oczekują również odpowiednich zysków.
Prof. TOMASZ TWARDOWSKI, przewodniczący Międzyministerialnego Zespołu do Spraw Genetycznie Modyfikowanych Organizmów przy Ministrze Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:
- Jeżeli w sklepie spożywczym zobaczę owoce lub warzywa z
żywności uznał, że wprowadzenie do bakterii genu oporności na ten antybiotyk stanowi "ryzyko, którego nie można zaakceptować". Bakterie pokarmowe znajdujące się w żołądkach zwierząt jedzących kukurydzę mogą bowiem przejąć gen oporności na ampicylinę, a nawet w pewnych wypadkach przekazać go człowiekowi. "Pieniądze grają najważniejszą rolę w sporze o rośliny transgeniczne" - zauważa komentator dziennika "Le Figaro". Giganty agrochemiczne przeznaczyły kolosalne kwoty na wprowadzenie do kukurydzy genu oporności na europejską gąsienicę i herbicydy. Oczekują również odpowiednich zysków.<br>Prof. TOMASZ TWARDOWSKI, przewodniczący Międzyministerialnego Zespołu do Spraw Genetycznie Modyfikowanych Organizmów przy Ministrze Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej:<br>- Jeżeli w sklepie spożywczym zobaczę owoce lub warzywa z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego