masę z czosnkiem.<br>Pokrojonego w cienkie paski łososia, pastę z papryki i czosnku włożyć do rondla, wlać śmietanę i gotować na średnim ogniu, ż sos zgęstnieje.<br>Doprawić bazylią, solą i pieprzem. <br>Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem, włożyć do wygrzanej wazy i od razu podawać.<br><gap><br><name type="prod">Pappardelle</> con spinaci<br><name type="prod">Pappardelle</> ze szpinakiem<br>40 dag <name type="prod">pappardelli</>, 15 dag szpinaku, szalotka lub nieduża cebul,<br>3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 8-10 liści bazylii, 3 łyżki kremówki, biały pieprz, sól<br>MOŻNA TAKŻE UŻYĆ: <br><name type="prod">fusilli lunghi</><br><name type="prod">tagliatelle</><br>Szpinak przebrać, odciąć ogonki, opłukać, zblanszować, odcedzić, osączyć i posiekać.<br>Szalotkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie