lub oliwy,<br>0,5 łyżeczki soku z cytryny,<br>1 łyżeczka cukru,<br>zielenina,<br>sól do smaku<br>Obierz i pod strumieniem bieżącej wody opłucz pieczarki, zalej je wrzątkiem, dodaj sok z cytryny i ugotuj do miękkości. Następnie osacz je na durszlaku i odstaw, by ostygły, po czym pokrój w niewielkie plasterki.<br>Ugotuj ziemniaki w mundurkach, a kiedy ostygną, obierz ze skórki i ostrym nożem pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż do głębokiej salaterki, wymieszaj z odciśniętą, posiekaną kapustą kiszoną (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją delikatnie opłukać pod bieżącą wodą), dodaj pokrojone pieczarki.<br>Dużą cebulę (bardzo ładnie wygląda sałatka z czerwoną cebulą) obierz