wszystko od początku.<br> <au>Barbara Stanisławczyk</></><br> <page nr=77><br><br> <div type="art"><tit>1000 SMAKÓW<br>JA I MÓJ GARNEK</><br>Piotr Kuncewicz, po pięćdziesiątce, warszawiak urodzony na rogu Czerniakowskiej i Książęcej, absolwent KUL, doktor nauk humanistycznych, teoretyk i praktyk kuchni dawnej i nowej, w wolnych od gotowania chwilach zajmuje się literaturą, historią kultury i krytyką literacką, laureat Nagrody Kisiela; żona Irena sprawuje władzę w domu, w wolnych chwilach bywa aktorką; czarny kot Syriusz, kapryśny smakosz.<br> Słowo "sałatka" pojawiło się w polszczyźnie nie tak dawno: w naszej dziewiętnastowiecznej literaturze kucharskiej mówi się jeszcze o sałacie z ogórków, sałacie raków, sałacie z ryby itp. Jakiś czas temu te sałatę zdrobniliśmy, pojawiła się