Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2003
mąki. Proces mielenia usuwa z ziaren pszenicy zarodki i otręby, zawierające błonnik i witaminy. Do pieczywa pszennego często dodaje się polepszacze: gluten, lecytynę, mąkę sojową lub słodową. Dzięki temu lepiej wygląda, ale nie ma to wpływu na jego wartości odżywcze.
Pieczywo mieszane - w zależności od ilości składników może być pszenno-żytnie. Jeśli jest produkowane z ziaren mielonych, tak jak pszenne, traci składniki odżywcze.
Pieczywo razowe - z całego ziarna, z gruboziarnistej mąki pszennej lub żytniej, Bet bogate w witaminy i błonnik. Może być wzbogacone karmelem (E-150a) dla poprawienia smaku i aromatu.
Pieczywo dietetyczne - z mąki gryczanej, nie zawiera glutenu, lub niskokaloryczne
mąki. Proces mielenia usuwa z ziaren pszenicy zarodki i otręby, zawierające błonnik i witaminy. Do pieczywa pszennego często dodaje się polepszacze: gluten, lecytynę, mąkę sojową lub słodową. Dzięki temu lepiej wygląda, ale nie ma to wpływu na jego wartości odżywcze.<br>Pieczywo mieszane - w zależności od ilości składników może być pszenno-żytnie. Jeśli jest produkowane z ziaren mielonych, tak jak pszenne, traci składniki odżywcze. <br>Pieczywo razowe - z całego ziarna, z gruboziarnistej mąki pszennej lub żytniej, Bet bogate w witaminy i błonnik. Może być wzbogacone karmelem (E-150a) dla poprawienia smaku i aromatu.<br>Pieczywo dietetyczne - z mąki gryczanej, nie zawiera glutenu, lub niskokaloryczne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego