ostryga
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... nie zachowane w skale) muszelki roślinożernych ślimaków Procerithium. C. Drobne ostrygi z równowiekowych piasków oolitowych Czarnogłów na Pomorzu Zachodnim przytwierdzały się...
- ... dużą ilością cytryny z dodatkiem kilku kropel oliwy z oliwek
- Ostrygi na zimno skropione cytryną
- Pianka z jajek po rosyjsku
4... - ... i oznacza numerem. Im wyższy numer, tym ostryga mniejsza, np. ostrygi z numerem "00" są olbrzymie, z numerem "0" - duże, a...
- ... pieprzem, do tego białe pieczywo albo tosty i masło. Natomiast ostrygi przyrządzone na ciepło podaje się na grubej soli morskiej.
Wyjęte...
- ... otworzyć, zlać sok (ostrygi odłożyć) i połączyć go z winem. Ostrygi włożyć do rondla, zalać sokiem połączonym z winem i podgrzewać...
- ... Allende: " książę Lauzun, przed wprowadzeniem na szafot, kazał sobie podać ostrygi i białe wino i podzielił się z katem. ŤPoczęstujcie się...
- ... płaską lub wręcz wklęsłą skorupą grzbietową stały się z kolei ostrygi Gryphaea, masowo zasiedlające ilaste dna mórz jurajskich, i częste w...
- ... połączyć z żółtkiem ubitym ze śmietaną, popieprzyć i wylać na ostrygi. Posypać serem i wstawić na 7-8 min do piekarnika...
- ... zupę i jako dodatek do potraw z owoców morza. Duże ostrygi mogą być gumowate, dlatego przed przyrządzeniem lepiej przekroić je na...
- ... ostrygami i lekko podgrzewać sok na bardzo małym ogniu. Przełożyć ostrygi do połówek muszli, ułożyć na talerzach na grubej soli i...
- ... zdjęć dziękujemy firmie "La Marée", która udostępniła świeże mule i ostrygi użyte do przygotowania prezentowanych potraw.
Warto wiedzieć
* Na naszym rynku...