parmezan
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... PIZZY SPECJALNE
27 GAMA-CARPACCIO ser, sos, polędwica angielska, kapary, parmezan 26,00 22,00
28 QUATRO sos, cztery szlachetne sery... - ... nasze sery twarogowe i słodkawy, całkowicie pozbawiony kwasu smak.
4. Parmezan - najpopularniejszy na świecie ser do ścierania na tarce. Jest twardy... - ... rondla wlać śmietanę, dodać drobno pokrojony ser pleśniowy, ricottę i parmezan.
Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią i... - ... Włoszech, gdzie zaczęto go produkować ok. 1200 roku. Najlepiej zetrzeć parmezan tuż przed użyciem, ale można także kupić już starty.
Najszybciej...
- ... chcesz i tak to co zjesz, tak?
No, jak znajdziesz parmezan, to możemy zrobić. Proszę bardzo. Dla małego , proszę.
Ale się... - ... na kawałki. Jak oszalały wybiegam na pokład, złoto ziemniaków, cebula, parmezan przestają dla mnie istnieć. Ręką, która przed chwilą sięgała po...
- ... pory, 2 średnie ziemniaki, półtorej kostki rosołowej, sól, pieprz, oliwa, parmezan, grzanki: 1/2 bulki wrocławskiej pokrojonej w kostkę i zrumienionej...
- ... będzie się gotował, przyrządzić sos pesto. Umytą i osuszoną bazylię, parmezan, orzeszki, obrane ząbki czosnku i sól utrzeć w moździerzu lub...
- ... jeden z trzech dostępnych sosów: vinaigrette, cesarski (na bazie sera parmezan) i tysiąc wysp (na bazie majonezu). Sałatka jest serwowana w...
- ... cebuli układam zielone pałeczki szparagowej fasoli. Sypię na nią tarty parmezan, który kropię na przemian sosem z soi i curry. Sięgam...
- ... spałaszujesz.
- Carbonara: jajka, masło, śmietanka, oliwa z oliwek, białe wino, parmezan - to składniki naprawdę wyśmienitego sosu; spora porcja dostarczy ci około... - ... lody sułtańskie z zamrażarki. Nocą, gdy żona spała, wyżarłem starty parmezan z pudełka. Był jeszcze suchy makaron, ale narobiłem hałasu garnkami...
- ... następnie ostudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Dodać jajka i parmezan, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i jeszcze raz zmiksować.
Papryki... - ... beszamelem (przygotowanym jak w przepisie na lasagne po bolońsku), posypać parmezanem i jeszcze raz powtórzyć wszystkie czynności. Na wierzchu ułożyć ciasto...
- ... podgrzewając go jeszcze przez chwilę.
Zdjąć z ognia, wymieszać z parmezanem, nałożyć na ogrzany półmisek lub talerze.
WARTO WIEDZIEĆ: Do sosu... - ... galerii. Salami okleja się kawałkami suszonych jabłek, gruboziarnistym kolorowym pieprzem, parmezanem lub papryką, z boczku tworzy się fantazyjne chipsy do piwa...
- ... Z sosem pomidorowym czy bez?
- Bez.
(...) Mimi posypał swoje danie parmezanem. Jezu! Nawet hienie, które przecież jest hieną i żywi się... - ... i masło. Jeszcze raz wymieszaj i zagotuj.
Posyp zupę tartym parmezanem lub innym startym serem, najlepiej o dość pikantnym smaku. Przed... - ... miał już od dawna przemyślany, ale zaraz potem posypuje spaghetti parmezanem.
JM: I to jest już to, czego robić nie powinien...