wok����-
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... ale bez jajka i więcej wody (do konsystencji mleka) Do woka lub głębokiego garnka wlewamy ok 1 litr oleju (obojętnie jaki...
- ... albo do czasu, kiedy sos wypracuje.
Szef kuchni radzi
Zamiast woka możesz równie dobrze użyć do smażenia dużej patelni.
Duszenie
Aby... - ... pau jest najlepszy do smażenia z ciągłym mieszaniem potrawy.
Przygotowanie woka
Wiele woków pokryw się olejem ochronnym, który przed smażeniem trzeba... - ... smażyć przez 3 minuty, stale mieszając.
3 Sos wlać do woka i podgrzewać wszystko przez następna minutę albo do czasu, kiedy...
- ... goreng, hinduskie palące curry, kurczaka po tajsku, singapurskie warzywa z woka, teksańską enchiladę mięsną lub serową a także amerykańskie steki z...
- ... rączkami), pau (z jedną, długą, drewnianą rączką - przypomina patelnię) oraz woki bez uchwytów. Wok pau jest najlepszy do smażenia z ciągłym...
- ... dużą powierzchnie patelni, co znacznie przyspiesza smażenie. Są trzy typy woków: kantoński (z dwiema krótkimi rączkami), pau (z jedną, długą, drewnianą...
- ... najlepszy do smażenia z ciągłym mieszaniem potrawy.
Przygotowanie woka
Wiele woków pokryw się olejem ochronnym, który przed smażeniem trzeba koniecznie usunąć... - ... pachnieć. Trzeba sprawdzić czy nie za dużo jest oleju w woku, bo za chwilę wszystko wyjedzie na talerz
razem z tym... - ... się go do smażenia, pieczenia w oleju i gotowania. W woku można przyrządzać wszystko. Właściwie we wszystkich krajach azjatyckich wok znajduje...
- ... i mięso pokroić w drobne paseczki. Na patelni (lub w woku) rozgrzać olej i usmażyć mięso. Po pięciu minutach dodać marchewkę...
- ... je i przykryć, by nie wystygły.
3 Do sosu w woku dodać rozrobioną mąkę i sos hoisin. Podgrzewać, aż zgęstnieje. Dodać... - ... np. warzywo pak choi - selerem naciowym, kumin - kminkiem.
Wszystko o woku
Wok, czyli duża, okrągła chińska patelnia, służy do smażenia w... - ... tym jędrności oraz cennych wartości odżywczych.
Potrawy gotuje się w woku, garnku podobnym do bardzo głębokiej patelni. Wklęsłe dno i cienkie...