Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie Warszawy
Nr: 28.01
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2002
tradycją (kawa po turecku). kava-kava to wyciąg z korzeni krzewu z rodziny czarnego pieprzu, którego głównym składnikiem jest pieprz metystynowy. Ma właściwości poprawiające nastrój, uspokajające i zmniejszające lęk oraz napięcie. kava-kava znana jest od dawna, szczególnie ceniona w regionach, skąd pochodzi, a mianowicie na egzotycznych wyspach Oceanii. W Europie staje się znana w XIX wieku dzięki zapiskom Johanna Georga Forstera, uczestnika wyprawy J. Cooka. Dawniej była przywilejem tylko wodzów i ważnych osobistości, a jej przyrządzaniu towarzyszył cały rytuał. Pito ją jako napój poprawiający nastrój, uspokajający. Badania prowadzone w latach 90. w Europie Zachodniej nad ekstraktem kava-kava potwierdziły jej
tradycją (kawa po turecku). <foreign>kava-kava</> to wyciąg z korzeni krzewu z rodziny czarnego pieprzu, którego głównym składnikiem jest pieprz metystynowy. Ma właściwości poprawiające nastrój, uspokajające i zmniejszające lęk oraz napięcie. <foreign>kava-kava</> znana jest od dawna, szczególnie ceniona w regionach, skąd pochodzi, a mianowicie na egzotycznych wyspach Oceanii. W Europie staje się znana w XIX wieku dzięki zapiskom Johanna Georga Forstera, uczestnika wyprawy J. Cooka. Dawniej była przywilejem tylko wodzów i ważnych osobistości, a jej przyrządzaniu towarzyszył cały rytuał. Pito ją jako napój poprawiający nastrój, uspokajający. Badania prowadzone w latach 90. w Europie Zachodniej nad ekstraktem <foreign>kava-kava</> potwierdziły jej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego