Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Zdjęcia: Michał Wolniak



specjały

Zapach domowej szarlotki i nadziewanej jabłkami kaczki znają miliony ludzi na całym świecie, bo jest to aromat najczęściej uprawianych i jadanych owoców. A są nimi, rzecz jasna, JABŁKA.
Niezwykła ich popularność bierze się między innymi stąd, że są dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Jabłonie rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.
Wyjątkowe jest także bogactwo odmian
Zdjęcia: Michał Wolniak&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art"&gt;<br><br>&lt;tit&gt;specjały&lt;/&gt;<br><br>Zapach domowej szarlotki i nadziewanej jabłkami kaczki znają miliony ludzi na całym świecie, bo jest to aromat najczęściej uprawianych i jadanych owoców. A są nimi, rzecz jasna, JABŁKA.<br>Niezwykła ich popularność bierze się między innymi stąd, że są dostępne we wszystkich strefach klimatycznych przez okrągły rok. Jabłonie rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.<br>Wyjątkowe jest także bogactwo odmian
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego