Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: Po pierwsze człowiek
Rok: 2003
osób wykonujących ciężką pracę fizyczną i obficie tracących wodę i sód z potem może dochodzić do niedoboru sodu.
Dla utrzymania zdrowia wystarczy spożycie 2 do 4 gramów sodu. Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna. Jedna łyżeczka soli kuchennej zwiera około 2,5 g sodu, czyli zapewni całodobowe zapotrzebowanie organizmu.
Zalecenia
Zwracaj uwagę na składniki pokarmu
- większość spożywanego sodu pochodzi ze spożycia produktów przetworzonych. Staraj się ustalić zwartość sodu w nabywanym produkcie spożywczym. Wybieraj produkty niskosodowe lub o bardzo niskiej zawartości sodu. Pamiętaj, że każdy składnik, który zawiera w nazwie słowo "sód", podwyższa zawartość sodu w produkcie.
Ograniczaj spożycie produktów przetwarzanych - dotyczy to
osób wykonujących ciężką pracę fizyczną i obficie tracących wodę i sód z potem może dochodzić do niedoboru sodu.<br>Dla utrzymania zdrowia wystarczy spożycie 2 do 4 gramów sodu. Głównym źródłem sodu jest sól kuchenna. Jedna łyżeczka soli kuchennej zwiera około 2,5 g sodu, czyli zapewni całodobowe zapotrzebowanie organizmu.<br>Zalecenia<br>Zwracaj uwagę na składniki pokarmu<br>- większość spożywanego sodu pochodzi ze spożycia produktów przetworzonych. Staraj się ustalić zwartość sodu w nabywanym produkcie spożywczym. Wybieraj produkty niskosodowe lub o bardzo niskiej zawartości sodu. Pamiętaj, że każdy składnik, który zawiera w nazwie słowo "sód", podwyższa zawartość sodu w produkcie.<br>Ograniczaj spożycie produktów przetwarzanych - dotyczy to
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego