Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 6
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
festynów.
BZ



Koniak po czorsztyńsku

Spełnienia marzeń duchowych i kulinarnych - życzył wszystkim gospodarz gminy Czorsztyn - wójt Marek Koterba, otwierając w sobotę V Konkurs Potraw Regionalnych w Kluszkowcach.
Nie sposób było spróbować wszystkich potraw, przyrządzonych przez gaździny z Maniów, Kluszkowiec, Czorsztyna, Sromowiec Niżnych i Wyżnych. Na niektórych stołach pojawiały się smakołyki charakterystyczne wyłącznie dla danej wsi. - Chłodnik wielkanocny robi się tylko w Sromowcach Niżnych. Gdzie indziej takiej potrawy pani nie uświadczy - przekonywała Maria Magiera. - Trzy dni wcześniej trzeba przygotować chrzan zaprawiony mlekiem zsiadłym, a potem już wystarczy wkroić swojską szynkę, gotowaną kiełbasę i jajka - zdradziła przepis.
Do stołu czorsztynianek co chwilę ktoś
festynów.<br>&lt;au&gt;BZ&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art"&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Koniak po czorsztyńsku&lt;/tit&gt;<br><br>Spełnienia marzeń duchowych i kulinarnych - życzył wszystkim gospodarz gminy Czorsztyn - wójt Marek Koterba, otwierając w sobotę V Konkurs Potraw Regionalnych w Kluszkowcach.<br>Nie sposób było spróbować wszystkich potraw, przyrządzonych przez gaździny z Maniów, Kluszkowiec, Czorsztyna, Sromowiec Niżnych i Wyżnych. Na niektórych stołach pojawiały się smakołyki charakterystyczne wyłącznie dla danej wsi. - Chłodnik wielkanocny robi się tylko w Sromowcach Niżnych. Gdzie indziej takiej potrawy pani nie uświadczy - przekonywała Maria Magiera. - Trzy dni wcześniej trzeba przygotować chrzan zaprawiony mlekiem zsiadłym, a potem już wystarczy wkroić swojską szynkę, gotowaną kiełbasę i jajka - zdradziła przepis.<br>Do stołu czorsztynianek co chwilę ktoś
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego