Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
1/2 łyżki rumu, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Wlać sok jabłkowy, włożyć goździki i dusić na małym ogniu, mieszając, 30 min. Następnie dodać miód, skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały i dusić jeszcze 10 min. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Jabłka zdjąć z ognia, usunąć goździki, do gorącej masy włożyć napęczniałą żelatynę i wymieszać. 1 szklankę śmietany ubić z 1 łyżką cukru. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, dodać rum oraz bitą śmietanę i wymieszać.
Małą formę keksową lub inną
1/2 łyżki rumu, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Wlać sok jabłkowy, włożyć goździki i dusić na małym ogniu, mieszając, 30 min. Następnie dodać miód, skórkę pomarańczową, rodzynki oraz migdały i dusić jeszcze 10 min. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Jabłka zdjąć z ognia, usunąć goździki, do gorącej masy włożyć napęczniałą żelatynę i wymieszać. 1 szklankę śmietany ubić z 1 łyżką cukru. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, dodać rum oraz bitą śmietanę i wymieszać.<br>Małą formę keksową lub inną
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego