Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
kieliszków. Te najlepiej streszczają aromat w tryskających bąbelkach, a stanowią przy tym element kompozycji estetycznej stołu, co też ma swoje znaczenie w kreowaniu nastroju i stanu naszego ducha.
Ale dodajmy jeszcze dla lepszego samopoczucia, że gdy nie starcza nam środków, by w srebrnym wiaderku pojawił się przed nami jakiś Moét et Chandon, zwróćmy uwagę na te musujące francuskie i niefrancuskie nieszampany, jakich wokół nas jest najwięcej. Nie zawsze są znacznie gorsze od tamtych, co zastrzegły sobie głośną i zasłużoną sławę. Włosi robią swoje Spumante (zwłaszcza w Asti, w Conegliano) tą sama metodą (champanoise) i wychodzi im to bardzo dobrze, Niemcy mają
kieliszków. Te najlepiej streszczają aromat w tryskających bąbelkach, a stanowią przy tym element kompozycji estetycznej stołu, co też ma swoje znaczenie w kreowaniu nastroju i stanu naszego ducha.<br>Ale dodajmy jeszcze dla lepszego samopoczucia, że gdy nie starcza nam środków, by w srebrnym wiaderku pojawił się przed nami jakiś Moét et Chandon, zwróćmy uwagę na te musujące francuskie i niefrancuskie nieszampany, jakich wokół nas jest najwięcej. Nie zawsze są znacznie gorsze od tamtych, co zastrzegły sobie głośną i zasłużoną sławę. Włosi robią swoje Spumante (zwłaszcza w Asti, w Conegliano) tą sama metodą (champanoise) i wychodzi im to bardzo dobrze, Niemcy mają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego