energetycznej - wysokim zasobie glukozy. W takiej sytuacji, komórki tłuszczowe przekształcają nadmiar glukozy w fosfoglicerol - substancję gromadzącą kwasy tłuszczowe w molekułach tłuszczu zapasowego.<br>Tłuszcz pokarmowy tuczy mniej, co nie oznacza, ze nie tuczy w ogóle. Spożywany w nadmiarze pozostawia fragmenty cząsteczek (głownie molekuły glicerolu, które zostają zamienione w glukozę, a następnie, jak już wiemy, w gromadzący tłuszcz fosfoglicerol.<br>Białko bezpieczne dla talii<br>Jedynym, całkowicie bezpiecznym dla talii, podstawowym składnikiem pokarmowym jest białko.<br>Występuje głównie w chudym mięsie, rybach i nabiale. Białko teoretycznie może zamieniać się w tłuszcz zapasowy, jednak praktycznie, w metabolizmie energetycznym organizmu tworzy się tzw. "cykl jałowy".<br>Oznacza to, ze do