Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
gdyż są cennym źródłem witamin, soli mineralnych i innych składników. Spożywamy je w ilości stanowiącej 25-35% całodziennego pożywienia. Jeżeli spożywamy mało warzyw podczas śniadania i kolacji, wtedy powinny stanowić 50% obiadu.
IV grupa: owoce, orzechy, nasiona dyni, słonecznika i lnu. Powinny one stanowić od 5-10% pożywienia. Wzbogacają nasz pokarm głównie w witaminy i sole mineralne, a orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.
V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego lub dobrej jakości margaryny jako dodatek do wypieku ciast. Ilość spożywanych tłuszczów nie
gdyż są cennym źródłem witamin, soli mineralnych i innych składników. Spożywamy je w ilości stanowiącej 25-35% całodziennego pożywienia. Jeżeli spożywamy mało warzyw podczas śniadania i kolacji, wtedy powinny stanowić 50% obiadu.<br>IV grupa: owoce, orzechy, nasiona dyni, słonecznika i lnu. Powinny one stanowić od 5-10% pożywienia. Wzbogacają nasz pokarm głównie w witaminy i sole mineralne, a orzechy i nasiona zawierają ponadto tłuszcze i cenne proteiny.<br>V grupa: tłuszcze. Zaleca się wyłącznie roślinne, jak oliwę z oliwek, olej słonecznikowy i sojowy. Okazjonalnie dopuszcza się spożywanie masła roślinnego lub dobrej jakości margaryny jako dodatek do wypieku ciast. Ilość spożywanych tłuszczów nie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego