Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 37 (2934)
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie przesadnie. Uprzednio opiekamy je w płomieniu palnika gazowej kuchenki i kiedy będą już całe w czarnych bąblach, przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy nasiona, ściągamy skórę i kroimy na zgrabne kawałki. Wystarczy dla sześciu osób.
Podobnie rozpoczynamy przygotowania do kukurydzy duszonej - golimy kolby, wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła
Gotujemy jeszcze przez kwadrans, mieszając, żeby ziarna nie przywarły do dna. Następnie robimy gładziutkie purée w mikserze lub robocie kuchennym i przecieramy je przez sito. Dodajemy pół szklanki słodkiej śmietanki i podgrzewamy tak, żeby zupa była gorąca, ale nie zawrzała. Przed podaniem przybieramy ją dwoma zielonymi papryczkami, ostrymi, lecz nie przesadnie. Uprzednio opiekamy je w płomieniu palnika gazowej kuchenki i kiedy będą już całe w czarnych bąblach, przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy nasiona, ściągamy skórę i kroimy na zgrabne kawałki. Wystarczy dla sześciu osób.<br>Podobnie rozpoczynamy przygotowania do kukurydzy duszonej - golimy kolby, wkładamy ziarna do garnka, solimy, na ziarna kładziemy kilka łyżek masła
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego