Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
Co ciekawe, na polskim rynku teoretycznie nie ma żywności transgenicznej. Nasze placówki naukowe są dopiero na etapie badań. W laboratoriach rosną zmienione genetycznie ogórki, kukurydza, tytoń, rzepak. Przykład barów fast food pokazuje jednak, że prawdopodobnie jemy takie produkty, bynajmniej nie pochodzące z naszych pól. Z zagranicy sprowadza się przecież wiele surowców, które są u nas dopuszczone do sprzedaży (np. soję ze Stanów Zjednoczonych, a na amerykańskim rynku ok. 40% soi pochodzi z odmian transgenicznych). Dodatki z kukurydzy czy właśnie soi znajdziesz w wyrobach cukierniczych, koncentratach spożywczych, sosach, zupach błyskawicznych, płatkach śniadaniowych, przyprawach, konserwach, itd. Jest zrozumiałe, że możesz mieć wątpliwości: czy
Co ciekawe, na polskim rynku teoretycznie nie ma żywności transgenicznej. Nasze placówki naukowe są dopiero na etapie badań. W laboratoriach rosną zmienione genetycznie ogórki, kukurydza, tytoń, rzepak. Przykład barów fast food pokazuje jednak, że prawdopodobnie jemy takie produkty, bynajmniej nie pochodzące z naszych pól. Z zagranicy sprowadza się przecież wiele surowców, które są u nas dopuszczone do sprzedaży (np. soję ze Stanów Zjednoczonych, a na amerykańskim rynku ok. 40% soi pochodzi z odmian transgenicznych). Dodatki z kukurydzy czy właśnie soi znajdziesz w wyrobach cukierniczych, koncentratach spożywczych, sosach, zupach błyskawicznych, płatkach śniadaniowych, przyprawach, konserwach, itd. Jest zrozumiałe, że możesz mieć wątpliwości: czy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego