Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
z lekarzem zanim sięgną po słodkie co nieco.

Jaki miód dla kogo?
- Lipowy - łagodny w smaku, działa antyprzeziębieniowo.
- Malinowy - podobny w smaku do lipowego, obniża gorączkę.
- Wrzosowy - rzadko uzyskiwany w Polsce bardzo aromatyczny miód, ostry w smaku, leczy przewód moczowy.
- Gryczany - ciemny, aromatyczny, o ostrym smaku, stosowany w leczeniu schorzeń układu krążenia, działa uspokajająco.
- Rzepakowy - zawiera mało sacharozy, dlatego niewielkie jego ilości mogą jeść nawet cukrzycy; stosowany w chorobach serca.
- Z koniczyny białej lub czerwonej - jest nieco mętny, ale zawiera bardzo dużo witamin.
- Gorczycowy - dobry na drogi żółciowe.
- Spadziowy - pszczoły produkują go ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc, miodówek lub czerwców. Zbierają ją
z lekarzem zanim sięgną po słodkie co nieco.<br><br>Jaki miód dla kogo?<br>- Lipowy - łagodny w smaku, działa antyprzeziębieniowo.<br>- Malinowy - podobny w smaku do lipowego, obniża gorączkę.<br>- Wrzosowy - rzadko uzyskiwany w Polsce bardzo aromatyczny miód, ostry w smaku, leczy przewód moczowy. <br>- Gryczany - ciemny, aromatyczny, o ostrym smaku, stosowany w leczeniu schorzeń układu krążenia, działa uspokajająco.<br>- Rzepakowy - zawiera mało sacharozy, dlatego niewielkie jego ilości mogą jeść nawet cukrzycy; stosowany w chorobach serca.<br>- Z koniczyny białej lub czerwonej - jest nieco mętny, ale zawiera bardzo dużo witamin.<br>- Gorczycowy - dobry na drogi żółciowe.<br>- Spadziowy - pszczoły produkują go ze spadzi, czyli wydzieliny mszyc, miodówek lub czerwców. Zbierają ją
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego