Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
ich na wierzch ponieważ by kaszka zapadła, a cała dobroć właśnie na tem zależy, żeby była jak puch. Nie trzeba przesypywać cukrem, bo przez wilgoć z cukru opada, każdy na talerzu pocukrzy sobie cukrem z wanilią.
Do tej kaszki podaje się sos śmietankowy. Pół kwarty dobrej śmietanki zagotować z kawałkiem wanilii; cztery żółtka najmniej ubić z ćwiercią funta miałkiego cukru i łyżką zimnej śmietanki na białawą, bardzo gęstą masę, a gdy śmietanka w rondlu się gotuje, rozbierać nią powoli, lejąc w ubite z cukrem żółtka i ciągle mieszając, postawić z garnkiem na ciepłej blasze, żeby zgęstniało. Wtedy odstawić do ostudzenia i
ich na wierzch ponieważ by kaszka zapadła, a cała dobroć właśnie na &lt;orig&gt;tem&lt;/&gt; zależy, żeby była jak puch. Nie trzeba przesypywać cukrem, bo przez wilgoć z cukru opada, każdy na talerzu pocukrzy sobie cukrem z wanilią. <br>Do tej kaszki podaje się sos śmietankowy. Pół kwarty dobrej śmietanki zagotować z kawałkiem wanilii; cztery żółtka najmniej ubić z ćwiercią funta miałkiego cukru i łyżką zimnej śmietanki na białawą, bardzo gęstą masę, a gdy śmietanka w rondlu się gotuje, rozbierać nią powoli, lejąc w ubite z cukrem żółtka i ciągle mieszając, postawić z garnkiem na ciepłej blasze, żeby zgęstniało. Wtedy odstawić do ostudzenia i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego