Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
wpływ stosowania 10 bobiku jako częściowego zamiennika śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszankach dla odsadzonych prosiąt.
Celem pracy było:
- określenie możliwości wprowadzenia do żywienia świń produktów rzepakowych w połączeniu z nasionami bobiku jako głównego źródła białka,
- ustalenie wpływu połączenia tych produktów w zaproponowanych koncentratach na wykorzystanie składników pokarmowych przez poszczególne grupy wiekowe świń,
- określenie efektów skarmiania mieszanek z udziałem koncentratów rzepakowo-bobikowych w tuczu świń.

3. Materiał i metody
3.1. Chemiczna ocena surowców
Pierwszym etapem badań było określenie składu chemicznego śruty poekstrakcyjnej rzepakowej "00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w
wpływ stosowania 10 bobiku jako częściowego zamiennika śruty poekstrakcyjnej sojowej w mieszankach dla odsadzonych prosiąt.<br>Celem pracy było:<br>- określenie możliwości wprowadzenia do żywienia świń produktów rzepakowych w połączeniu z nasionami bobiku jako głównego źródła białka,<br>- ustalenie wpływu połączenia tych produktów w zaproponowanych koncentratach na wykorzystanie składników pokarmowych przez poszczególne grupy wiekowe świń,<br>- określenie efektów skarmiania mieszanek z udziałem koncentratów rzepakowo-bobikowych w tuczu świń.<br>&lt;page nr=27&gt;&lt;/&gt; <br>&lt;div1&gt;&lt;tit1&gt;3. Materiał i metody&lt;/&gt;<br>&lt;tit1&gt;3.1. Chemiczna ocena surowców&lt;/&gt;<br>Pierwszym etapem badań było określenie składu chemicznego śruty poekstrakcyjnej rzepakowej "00", nasion rzepaku odmiany Bolko oraz nasion bobiku odmiany Nadwiślański. Śruta poekstrakcyjna rzepakowa pochodziła z Zakładów Tłuszczowych w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego