Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
posiłek?
Minerały, a w szczególności witaminy (C, B1, kwas foliowy, B6, B2, B12, A, E, D), są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, wilgoć, tlen i światło. Dlatego staraj się jeść zawsze świeże owoce i warzywa. Gdy zdecydujesz się je ugotować, pamiętaj, że metoda ta pozbawia je witamin rozpuszczalnych w wodzie (wit. C i z grupy B). By uniknąć utraty składników odżywczych, gotuj jarzyny bez obierania i dopiero później usuwaj z nich skórkę. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze w specjalnych urządzeniach lub garnkach (np. firmy Zepter), które sprawiają, że warzywa i owoce zachowują cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze, nie tracąc
posiłek?<br>Minerały, a w szczególności witaminy (C, B1, kwas foliowy, B6, B2, B12, A, E, D), są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, wilgoć, tlen i światło. Dlatego staraj się jeść zawsze świeże owoce i warzywa. Gdy zdecydujesz się je ugotować, pamiętaj, że metoda ta pozbawia je witamin rozpuszczalnych w wodzie (wit. C i z grupy B). By uniknąć utraty składników odżywczych, gotuj jarzyny bez obierania i dopiero później usuwaj z nich skórkę. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze w specjalnych urządzeniach lub garnkach (np. firmy Zepter), które sprawiają, że warzywa i owoce zachowują cenne witaminy, minerały i składniki odżywcze, nie tracąc
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego