Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
i śruty poekstrakcyjnej rzepakowej z odmian dwuzerowych na wyniki produkcyjne wyrażone przyrostami dobowymi i zużyciem paszy na jednostkę przyrostu. Co do wyników poubojowych odmienne zdania mają Urbańczyk i Fritz. Urbańczyk i in. [1987] stwierdzili nieco większą grubość słoniny u tuczników otrzymujących mieszanki z produktami rzepakowymi, ale także więcej mięsa w wyrębach podstawowych i większą powierzchnię mięśnia najdłuższego grzbietu. Natomiast Fritz i in. [1991] uzyskali mniejsze otłuszczenie tusz zwierząt oraz mniejszą powierzchnię "oka" polędwicy. Autorzy cytowanych prac, dotyczących stosowania produktów rzepakowych zarówno w żywieniu prosiąt, jak i tuczników, wykazują ich wpływ na masę tarczycy i wątroby. W miarę wzrostu udziału śruty czy
i śruty poekstrakcyjnej rzepakowej z odmian dwuzerowych na wyniki produkcyjne wyrażone przyrostami dobowymi i zużyciem paszy na jednostkę przyrostu. Co do wyników poubojowych odmienne zdania mają Urbańczyk i Fritz. Urbańczyk i in. [1987] stwierdzili nieco większą grubość słoniny u tuczników otrzymujących mieszanki z produktami rzepakowymi, ale także więcej mięsa w wyrębach podstawowych i większą powierzchnię mięśnia najdłuższego grzbietu. Natomiast Fritz i in. [1991] uzyskali mniejsze otłuszczenie tusz zwierząt oraz mniejszą powierzchnię "oka" polędwicy. Autorzy cytowanych prac, dotyczących stosowania produktów rzepakowych zarówno w żywieniu prosiąt, jak i tuczników, wykazują ich wpływ na masę tarczycy i wątroby. W miarę wzrostu udziału śruty czy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego