Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
który był rzepakiem ozimym o obniżonej do 10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej Janpol o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt.

2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe
Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch
który był rzepakiem ozimym o obniżonej do 10% zawartości kwasu erukowego. Ciągłe prace hodowlane nad rzepakiem doprowadziły w 1976 roku do uzyskania i wpisania do rejestru odmiany ozimej &lt;name type="prod"&gt;Janpol&lt;/&gt; o zawartości kwasu erukowego 2% i podwyższonej do 20% ilości kwasu linolowego. Kwasy linolowy i linolenowy nie są syntetyzowane w organizmie zwierzęcym, a należą do grupy tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), dlatego też wyższy ich udział we frakcji lipidowej ulepszonych odmian rzepaku, ma duże znaczenie w żywieniu zwierząt.<br><br>&lt;tit1&gt;2.1.1.2. Substancje antyżywieniowe&lt;/&gt;<br>Do najlepiej poznanych związków antyżywieniowych obecnych w nasionach rzepaku należą glukozynolany. Związki te tworzy glukoza oraz łańcuch
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego