Typ tekstu: Książka
Autor: Jankiewicz Leszek S.
Tytuł: Regulatory wzrostu i rozwoju roślin
Rok: 1997
dihydroizokumaryny (ryc. 4.1) o gorzkim smaku. Jej wytwarzanie w roślinie może być wywołane przez jony metali, np. Cu; , digalakturonidy i etefon (związek wydzielający etylen) [44]. Wytwarzanie się tej fitoaleksyny pod wpływem etylenu jest raczej wyjątkowym przypadkiem, gdyż etylen rzadko powoduje tworzenie się fitoaleksyn, mimo że prawie zawsze jest produkowany w dużych ilościach przez zakażone tkanki i inicjuje wiele reakcji obronnych (rozdz. 4.6). U bobu znaleziono fitoaleksynę pochodną kwasów tłuszczowych z wiązaniem acetylenowym - kwas wyeronowy. Inny związek należący do acetylenów to falkarindiol, znaleziony w pomidorze. Toksyczność fitoaleksyn dla grzybów jest niekiedy bardzo duża, na przykład w niektórych odmianach soi stężenie hydroksyfazeoliny przewyższa
dihydroizokumaryny (ryc. 4.1) o gorzkim smaku. Jej wytwarzanie w roślinie może być wywołane przez jony metali, np. Cu; , digalakturonidy i etefon (związek wydzielający etylen) [44]. Wytwarzanie się tej fitoaleksyny pod wpływem etylenu jest raczej wyjątkowym przypadkiem, gdyż etylen rzadko powoduje tworzenie się fitoaleksyn, mimo że prawie zawsze jest produkowany w dużych ilościach przez zakażone tkanki i inicjuje wiele reakcji obronnych (rozdz. 4.6). U bobu znaleziono fitoaleksynę pochodną kwasów tłuszczowych z wiązaniem acetylenowym - kwas wyeronowy. Inny związek należący do acetylenów to falkarindiol, znaleziony w pomidorze. Toksyczność fitoaleksyn dla grzybów jest niekiedy bardzo duża, na przykład w niektórych odmianach soi stężenie hydroksyfazeoliny przewyższa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego