Farsz
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... sojowym, solą, imbirem, pieprzem, dodać natkę. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym...
- ... wysypanego bułką tartą naczynia do zapiekanek. Na warstwie makaronu ułóż farsz mięsny, a następnie znowu makaron. Posyp, wstaw do dobrze nagrzanego...
- ... owego krokieta. W tym wypadku zasadniczym problemem był dla mnie farsz - czy użyto do niego do cna wygotowanej na wywar wołowej...
- ... Dodać posiekane jajka, doprawić sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem.
Farsz nałożyć na przygotowane ciasto, zlepić pierogi. Gotować ok. 5 min...
- ... oraz skórkę pomarańczową. delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Farsz nakładać na przygotowane ciasto i lepić pierogi. Gotować w osolonym...
- ... cebul, dopraw solą i czarnym i czerwonym pieprzem do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny.
Ugotuj ziemniaki na półmiękko i jeszcze... - ... wnętrzach kołduna. Dodatek majeranku, czosnku i pieprzu sprawia, że ich farsz zachowuje zgrzebność smaku, a jednocześnie łagodzi charakterystyczny smak wołowego łoju...
- ... Ja nadziewam nowym farszem stare skorupy. Ale czymże jest najlepszy farsz bez skorup - i na odwrót: formy bez nadzienia niczym są...
- ... uszka, wałkujemy. Z placka wykrawamy szklanką kołka, na każde nakładamy farsz i zlepiamy ręcznie lub maszynką.
Z serem na słodko
1... - ... placki - aż lekko się zrumienią.
2. Dokładnie wymieszaj składniki na farsz. Z masy uformuj płaskie kotlety. Kładź je miedzy dwa placki... - ... ułóż na półmisku i udekoruj owocami oraz zieleniną.
RADA: żeby farsz nie wykruszał się podczas krojeni drobiu, pamiętaj, by starannie "ubić... - ... pieprzem do smaku, wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Kiedy farsz ostygnie, dodaj do niego starty na tarce żółty ser.
Przygotuj... - ... talerzach.
Conchiglioni al salmone
Conchiglioni nadziewane łososiem
25 dag conchiglioni. Farsz: 30 dag świeżego łososi, 3 pomidory świeże lub z puszki... - ... niezbyt duże kulki, do środka każdej z nich włóż przygotowany farsz mięsny.
Na patelni z wysokimi brzegami mocno rozgrzej olej. Kulki... - ... pierś indyczą, z której formujemy możliwie plaski płat mięsa, nakładamy farsz i mięso zwijamy.
Kurczę z pieczonymi ziemniakami
tuszka kurczęcia (ok... - ... czyli pierożki faszerowane twarogiem, dynią i kruszonymi ciasteczkami amaretti. Choć farsz jest słodkawy, danie podaje się z masłem i parmezanem. Drugi...
- ... co sił,
Ciął zielsko, rąbał, kosił
I siekał jak na farsz,
Wołając: "Za mną marsz!"
VI
Gdy wolna była droga,
W... - ... odciśniętą bułkę i surowe żółtko. Dokładnie wyrób rękami lub zmiksuj farsz na gładką, jednolitą masę.
Oczyszczone grzyby, mogą być pieczarki, pokrój... - ... przez przekłuwaczy nosa; podczas gdy kiedy farsiarz-przekłuwacz nosa forsuje farsz w nos naleśnikarza-przekłuwacza ucha, przekłuwacze uszu nazywają go przekłuwaczem...
- ... pieprzem do smaku.
Otrzymaną masą napełnij wydrążoną bułkę. Zużyj cały farsz. Owiń ciasno bułkę lnianą ściereczką i na kilka godzin wstaw...