zemleć
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz Migdały zemleć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Łodygi selera oczyścić z włókien...
- ... Mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić przez gęste sito, zemleć 3 razy, przesmażyć n maśle z 15 dag cukru, miodem...
- ... Pomyślałem też, kogo zaprosimy na wesele.
Wypadało, że trzeba będzie zemleć kilka korcy pszenicy na placki, zabić tuczonego wieprzka i jednorocznego... - ... cebule posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę osaczyć, zemleć razem z cebula. Dodać kaszę mannę, wymieszać i podgrzewać na...
- ... szklanka mąki, sól.
Przygotowanie:
* Ostudzone i obrane ziemniaki oraz ser zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, doprawić solą. Wsypać przesiana... - ... wyrobić, przykryć, odstawić, mak zlać wrzątkiem, gotować 10 min, odcedzić, zemleć 3 razy, rozpuścić masło, włożyć mak, cukier, miód, bakalie, smażyć...
- ... zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić, zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć...
- ... dodając 2 łyżki masła i szczyptę soli. Orzechy i migdały zemleć, wymieszać z cukrem oraz 3 łyżkami masła na gładką masę...
- ... migdałem i białą polewą.
Tort makowo-serowy
Składniki:
Mak zaparzyć, zemleć, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, manna, proszkiem do pieczeni... - ... Można użyć mięsa mrożonego - nie rozmrażając go całkowicie (łatwiej go zemleć), tylko o tyle, by można było oczyścić z błon i...
- ... gotować do miękkości około 2 godz. Odcedzić i jeszcze ciepłą zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać...
- ... przełożyć na ostudzone ciasto. Wyrównać powierzchnię nożem.
Masa orzechowa: Orzechy zemleć. Mleko zagotować i zmieszać z orzechami. Jajka ubić z cukrem... - ... doprawić solą oraz pieprzem. Masę dokładnie wymieszać.
Przygotować nadzienie: orzechy zemleć. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić, opłukać, osuszyć... - ... tarce, podsmażyć na 2 łyżkach masła.
* Ugotowaną kaszę osączyć i zemleć razem z grzybami. Następnie wymieszać z podsmażonymi warzywami, wbić jajka... - ... długo, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zemleć.
Migdały i orzechy posiekać. Rodzynki umyć, namoczyć i osuszyć. Miód... - ... długo, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zemleć. Dodać masło, cukier. Smażyć ok. 15 minut. Wystudzić. Wymieszać z...
- ... oleju razem z posiekanym czosnkiem, posolić. Soczewicę, pieczarki i chleb zemleć w mszyce. Wbić jajka, doprawić sosem sojowym, solą, imbirem, pieprzem...
- ... białko i szczyptę soli, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięci, mak zemleć z daktylami, 2/3 ciasta rozwałkować na prostot, posmarować masą...
- ... i zmiażdżyć. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Rybę rozdrobnić (można ją zemleć), dodać cebulę, czosnek, bułkę, jajko, natkę pietruszki, paprykę, sól i...
- ... Surowcem do jej wyrobu jest przede wszystkim kukurydza. Należy ją zemleć i wymieszać ze śladowymi ilościami słodzonego ziarna jęczmienia, najczęściej w...