makrelą
Korpus Języka Polskiego PWN
Autentyczne przykłady użycia w piśmie i mowie zgromadzone w Korpusie
- ... To jednak nie koniec przemian płetw parzystych w ewolucji okoniowatych. Makrela
i tuńczyk (Thunnus) należą do tych okoniowatych, które stosunkowo wcześnie... - ... Ano, nie żyje - rybaczka dopiła piwo. - Martwa jest, jak ta makrela. Zabiła się własnymi czarami, sztuki magiczne wyczyniając. Całkiem niedawno się...
- ... ości okrytych mięsem.
Ryba. Dorsz, śledź, szprot, turbot, halibut; karmazyn, makrela, flądra - ryba złowiona nie w jeziorze czy rzece, ale na... - ... morskie należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (nie wędzony). Do potraw używamy surowej oliwy z...
- ... dla 3-4 osób na pastę kanapkową)
składniki: 1 wędzona makrela, 1 duża cebula, 3 ugotowane jajka, przyprawy.
Makrele pozbawiamy skóry... - ... bardzo wyszło. Książę poczerwieniał, zaklął brzydko.
- Bezwstydna dziwka! - wrzasnął. - Zimna makrela! Niech sobie znajdzie dorsza!
- Co on powiedział? - zaciekawiła się Sh'eenaz... - ... woreczek.
- A to szkoda. Kapusta gotowana z wędzono rybą, chyba makrela, i pieczarki. Bardzo ciekawa kompozycja.
- No? Nawet niektórzy panowie mówili... - ... z chlebem.
Tabouleh można wzbogacić dodatkiem wędzonej ryby (łosoś lub makrela) albo wędzonej szynki pokrojonej w kostkę.
(4 porcje)
PO MAROKAŃSKU... - ... To jednak nie koniec przemian płetw parzystych w ewolucji okoniowatych. Makrela i tuńczyk (Thunnus) należą do tych okoniowatych, które stosunkowo wcześnie...
- ... Źródło witamin Produkty mleczne, wątroba, jaja, nerki, tłuste ryby (śledź, makrela).
Beta-karoten (prowitamina A, antyoksydant)
Ważne dla: Wzrok, system immunologiczny... - ... Warszawa 2000.
Źródła białka
Mięso: indyk, kurczak, wołowina, baranina.
Ryby: makrela, łosoś, tuńczyk, pstrąg.
Nabiał: sery, jaja, mleko, jogurt.
Białko roślinne... - ... morskie należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (nie wędzony). Do potraw używamy surowej oliwy z...
- ... temperatury ok. 200oC, piec 1,5-2 godziny.
Sałatka z makrelą
Sałatę podzielić na pojedyncze liście, dokładnie opłukać w zimnej wodzie... - ... Jeśli zagarną mnie sieci rybackie, powrócę na ląd złowionym tuńczykiem, makrelą czy doradą. Niech wówczas ze smakiem zje mnie dziewczyna, a...
- ... tak, naturalnie, i złote rybki, i flądry, i sardynki, i makrele tam były, i zdaje się, jeden śledź.
- To wy na... - ... 1 wędzona makrela, 1 duża cebula, 3 ugotowane jajka, przyprawy.
Makrele pozbawiamy skóry, ości i wrzucamy do rondelka. Ugotowane na twardo... - ... na jakiś czas, dopóki woda nie ostygnie.
Dowolną rybę (wędzoną makrelę, pstrąga lub ryby z puszki) pokrój w niewielkie kawałki lub... - ... zamiast grzanek można użyć ziemniaków ale nie próbowałem.
Pasta z makreli
(Przepis dla 3-4 osób na pastę kanapkową)
składniki: 1... - ... służbowych. Przeciętna wyłowionych dziennie ryb wynosi ok. 55, nie licząc makreli i sardynek. Nic więc dziwnego, że poziom wody opadł tak...
- ... bezpośrednio po przygotowaniu.
Przepis ma tę zaletę, że zamiast wędzonej makreli można używać ryb z puszki, nawet w zalewie pomidorowej. Nie...