pańska skórka

pańska skórka
9.11.2006
9.11.2006
Zaciekawiła mnie etymologia nazwy pańska skórka. Czy znają Państwo jakieś „tropy”?
Serdecznie pozdrawiam
jt
Współczesna pańska skórka nazywała się dawniej panieńską skórką. W słowniku z pocz. XX w. (tzw. warszawskim) znajduje się informacja, że jest to „aptekarska (pasta gummosa), słodkie ciasto ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W słowniku z II poł. XX w. (pod red. W. Doroszewskiego): „miękka słodka masa z cukru, gumy arabskiej i białka dawana dawniej dzieciom jako lek przeciw kaszlowi, dziś jako przysmak”. Natomiast w słowniku z r. 2000 (pod red. M. Bańki): jest już: „pańska skórka to wyrób cukierniczy ze śmietany, mający postać elastycznej masy”. Z tego przeglądu objaśnień słownikowych wynika, że zmieniła się nazwa panieńska skórkapańska skórka (skrócenie wyrazu o sylabę) i zmienił się desygnat: lekarstwo (delikatne, dla panienek przeznaczone) → przysmak, wyrób cukierniczy, dostępny tylko w pewnych okolicznościach, na odpustach, festynach, zabawach ludowych.
Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego