Brioszki z olejem i cukrem kokosowym

Brioszki z olejem i cukrem kokosowym

23.11.2023
23.11.2023

Brioszki z olejem i cukrem kokosowym — czy z tego sformułowania jednoznacznie wynika, że i olej, i cukier są z kokosa? Czy trzeba powtórzyć (z olejem kokosowym i cukrem kokosowym)?

Z góry dziękuję

D.

Przywołane w pytaniu wyrażenie nie jest jednoznaczne. Nie wynika z niego, że niezbędnym składnikiem wypieku jest olej kokosowy. Jeśli wyrażenie to stanowi nagłówek w przepisie kulinarnym, po którym to nagłówku następuje spis produktów niezbędnych do wykonania brioszek i w spisie tym są oddzielnie podane jako składniki olej kokosowy i cukier kokosowy wraz z ich ilościami, to nie ma konieczności podwajania przymiotnika kokosowy w tytule przepisu. Jeśli jednak takiego spisu nie ma, to warto – dla pełnej jednoznaczności tekstu – powtórzyć przydawkę. W tekstach instruktażowych, a takimi są przecież przepisy kulinarne, najważniejsza jest bowiem jasność, uzyskiwana nawet za cenę powtórzeń leksykalnych, które ktoś mógłby uznać za usterkę stylistyczną.

Adam Wolański
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego