Brioszki z olejem i cukrem kokosowym
Brioszki z olejem i cukrem kokosowym — czy z tego sformułowania jednoznacznie wynika, że i olej, i cukier są z kokosa? Czy trzeba powtórzyć (z olejem kokosowym i cukrem kokosowym)?
Z góry dziękuję
D.
Przywołane w pytaniu wyrażenie nie jest jednoznaczne. Nie wynika z niego, że niezbędnym składnikiem wypieku jest olej kokosowy. Jeśli wyrażenie to stanowi nagłówek w przepisie kulinarnym, po którym to nagłówku następuje spis produktów niezbędnych do wykonania brioszek i w spisie tym są oddzielnie podane jako składniki olej kokosowy i cukier kokosowy wraz z ich ilościami, to nie ma konieczności podwajania przymiotnika kokosowy w tytule przepisu. Jeśli jednak takiego spisu nie ma, to warto – dla pełnej jednoznaczności tekstu – powtórzyć przydawkę. W tekstach instruktażowych, a takimi są przecież przepisy kulinarne, najważniejsza jest bowiem jasność, uzyskiwana nawet za cenę powtórzeń leksykalnych, które ktoś mógłby uznać za usterkę stylistyczną.