Klops a pulpet
Szanowni Państwo!
Czym różni się klops od pulpeta? Skąd się wzięło powiedzenie „no to klops”, jako określenie klapy, problemu, czegoś, co nie wyszło, nie udało się?
Z poważaniem - Dociekliwy
Szanowny Panie,
pytanie o różnicę między klopsem a pulpetem należałoby zadać specjaliście od kulinariów. W języku potocznym wyrazy te są w zasadzie synonimami. Klops wywodzi się z języka niemieckiego, w którym (jako Klops) oznacza i potrawę z mielonego mięsa, i błąd, niepowodzenie. A zatem i w drugim znaczeniu, aktualizowanym we frazie No to klops! klops jest najprawdopodobniej germanizmem.
Z pozdrowieniami
-
10.01.2023
Pulpet jest to „kulka z mielonego mięsa, podrobów lub ryb, duszona w sosie lub gotowana”. Klops z kolei ma wyróżnione dwa znaczenia. Pierwsze oznacza „duszony kotlet z mięsa mielonego”, co stanowi prawie jednoznaczność z wcześniej definiowanym daniem. Drugie znacznie to „potrawa z mielonego mięsa upieczonego w jednej bryle” – i to już bardziej pokazuje nam różnicę między pulpetem a klopsem. Pulpet to potrawa pochodząca z Włoch. Aby pulpeciki nie rozpadały się, do mięsa mielonego, siekanej ryby albo podrobów dodawane są jajka i bułka tarta. Doprawia się je też do smaku. Nie stosuje się w nich cebuli. Po uformowaniu mięsnych kulek, na surowo wrzuca się je do wywaru i gotuje. Klops z kolei, zwyczajowo, jest po prostu pieczenią z mięsa mielonego, jajka, cebuli, bułki i przypraw. Można ją nadziewać różnego rodzaju farszami i piec w piekarniku. Klopsy to również mniejsze mięsne kulki, które na początku podsmaża się na tłuszczu. Następnie można je wrzucić do garnka z wywarem i gotować podobnie jak pulpety, albo też podać na talerzu i dopiero wtedy polać dowolnym sosem. Opcja bez sosu również wchodzi w grę. Wtedy klopsy przypominają po prostu kotlety mielone.
Magdalena S.