Redagujemy przepis kulinarny

Redagujemy przepis kulinarny

2.01.2024
2.01.2024

Jak należy prawidłowo zapisać składnik w przepisie: „250 g filetów z dorsza” czy „250 g filetu z dorsza”?

Szanowna Pani,

wbrew pozorom trudno na tak postawione pytanie odpowiedzieć, kiedy nie zna się kontekstu, czyli nie mamy informacji, o jaką potrawę chodzi, dla ilu osób i w jaki sposób ów filet lub owe filety o łącznej wadze 250 g są przyrządzane, tzn. czy 250 g wyfiletowanej ryby ma stanowić całość, czy też na tę gramaturę mogą się złożyć kawałki filetów. Ponieważ filet z dorsza waży zazwyczaj ok. 150–200 gramów, zapewne nie jest możliwe, aby potrawa była przyrządzana z jednego płata ryby. Trudno mi to jednak definitywnie rozstrzygnąć. Jeśli nie ma znaczenia, czy ryba ma być w jednym kawału, czy w kilku, najbezpieczniej będzie napisać: 250 g wyfiletowanego mięsa z dorsza.

Łączę pozdrowienia

Adam Wolański
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego