przełamać smak
Dzień dobry,
co znaczy zwrot „przełamać smak”?
Czasownik przełamać w kolokacji przełamać smak oznacza tyle co ‘zmniejszyć intensywność lub zmienić odczucie jakiegoś smaku potrawy lub napoju przez dodanie określonego składnika’, por. np.
- Dzięki temu można np. dobrze ocenić, jak dużo soli warto dodać, czy też których ziół użyć, żeby skutecznie przełamać smak i uzyskać pożądany efekt.
- Płynna tahina może być również dressingiem już sama w sobie. Intensywny sezamowy smak można łatwo przełamać większą ilością oliwy zwykłej lub smakowej.
- Po pasteryzacji powidła jeżynowe charakteryzują się naturalnym kwaskowym smakiem. To doskonały wybór dla osób, które nie są miłośnikami powideł słodkich. To produkt, który pozwoli przełamać smak słodkich dodatków w owsiankach, ciastach, tortach czy innych produktach.
- Skórka mandarynki pozwala delikatnie przełamać smak i aromat klasycznego pu erh.