rotiseria
30.05.2006
30.05.2006
Czym wyróżnia się rotisseria spośród innych lokali gastronomicznych i czy słowo to poprawnie napisałem (jedno t i dwa s)?
Rôtisserie (od rôti ‘pieczeń’) to we Francji restauracja, której specjalnością są pieczone mięsa i wędliny. U nas słowo nie jest jeszcze przyswojone, więc częściej występuje w oryginale (zwłaszcza w nazwach restauracji), ale nieśmiało pojawia się też w spolszczonej formie: rotiseria. Podobnemu spolszczeniu uległa francuska pâtisserie, przybierając postać: patiseria. Słowo patiseria jest już notowane w naszych słownikach, na rotiserię czy rotisserie (wym. [rotiseri], z akcentem na ostatnią sylabę) jeszcze musimy poczekać. Może jedna z form wyprze drugą, a może zostaniemy przy obu.
PS Proszę nie sugerować się nazwą restauracji. Sprawdziłam dwie i wprawiłam w konsternację cały personel. Nikt nie wiedział nawet, co to słowo znaczy.
PS Proszę nie sugerować się nazwą restauracji. Sprawdziłam dwie i wprawiłam w konsternację cały personel. Nikt nie wiedział nawet, co to słowo znaczy.
Lidia Wiśniakowska, PWN