rotiseria

rotiseria
30.05.2006
30.05.2006
Czym wyróżnia się rotisseria spośród innych lokali gastronomicznych i czy słowo to poprawnie napisałem (jedno t i dwa s)?
Rôtisserie (od rôti ‘pieczeń’) to we Francji restauracja, której specjalnością są pieczone mięsa i wędliny. U nas słowo nie jest jeszcze przyswojone, więc częściej występuje w oryginale (zwłaszcza w nazwach restauracji), ale nieśmiało pojawia się też w spolszczonej formie: rotiseria. Podobnemu spolszczeniu uległa francuska pâtisserie, przybierając postać: patiseria. Słowo patiseria jest już notowane w naszych słownikach, na rotiserię czy rotisserie (wym. [rotiseri], z akcentem na ostatnią sylabę) jeszcze musimy poczekać. Może jedna z form wyprze drugą, a może zostaniemy przy obu.
PS Proszę nie sugerować się nazwą restauracji. Sprawdziłam dwie i wprawiłam w konsternację cały personel. Nikt nie wiedział nawet, co to słowo znaczy.
Lidia Wiśniakowska, PWN
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego