smażyć bez tłuszczu

smażyć bez tłuszczu

19.11.2023
19.11.2023

Czy określenie „smażyć bez tłuszczu” jest wewnętrznie sprzeczne? Czy lepiej napisać „piecz wrap na suchej patelni”?

Z góry dziękuję

D.

Zwrot smażyć bez tłuszczu jest określeniem niespecjalistycznym. Należy do odmiany potocznej współczesnej polszczyzny. Smażenie z definicji wymaga tłuszczu, por. smażyć to ‘poddawać produkt żywnościowy działaniu wysokiej temperatury przez utrzymywanie go w roztopionym tłuszczu’.

Fachowym określeniem, które oznacza poddawanie produktu żywnościowego działaniu wysokiej temperatury bez użycia tłuszczu, jest czasownik prażyć lub przypiekać. W piśmiennictwie fachowym (np. w książce kucharskiej) najlepiej zatem napisać: przypiecz wrap (albo: wrapa) na (suchej) patelni.

Adam Wolański
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego