-
Redagujemy przepis kulinarny
2.01.20242.01.2024Jak należy prawidłowo zapisać składnik w przepisie: „250 g filetów z dorsza” czy „250 g filetu z dorsza”?
-
Nazwy sposobów cięcia mięsa
30.03.202130.03.2021Szanowni Państwo, jakimi literami – wielkimi czy małymi – powinny być zapisane w książce kulinarnej nazwy sposobów cięcia mięsa wołowego: Filet Mignon, New York, Rib-Eye, T-Bone, Onglet, Rump, Bavette itd.? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
-
anchois
26.04.202426.04.2024Szanowni Państwo,
proszę o etymologię (w miarę możliwości wyczerpującą) nazwy „anchois”.
Pozdrawiam
Stratos Vasdekis
-
(Nie)powtarzanie przecinków
20.06.202120.06.2021Szanowni Państwo,
w wyrażeniach, w których powtarza się ten sam spójnik, należy stawiać przecinki. Co jednak w wyrażeniach w stylu Roladki z polędwiczek wieprzowych z kurkami i musem jagodowym lub Filet z mintaja grillowany w pergaminie z warzywami sezonowymi? Moim zdaniem nie powinno tam być przecinków, ponieważ każde z wiąże się z inną częścią wyrażenia. Czy tak jest?
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za poradę
MG
-
skrzydełka na talerzu5.09.20015.09.2001Bardzo proszę o odpowiedź, która z form jest poprawna: skrzydełka z kurczaka czy skrzydełka kurczaka.
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dominik Szulowski -
tuńczyk w towarzystwie oliwek21.11.201421.11.2014Razi mnie określenie towarzystwo w nazwach potraw: sałatka z tuńczyka w towarzystwie czarnych oliwek, suflet z serem w towarzystwie surówki, filety śledziowe w towarzystwie cebuli i majeranku itp. Czy używanie go w takim kontekście ma jakieś uzasadnienie, czy to tylko taki żargon środowiskowy?
Pozdrawiam